Про Фестиваль

Пятий рік поспіль (2005 – 2010 рр.) у смт.Дубище Волинської області за сприяння Волинської обласної державної адміністрації та участі великої кількості громадських установ, організацій та підприємств відбувається традиційний фестиваль зеленого туризму «Рожищенська Мальованка». Даний фестиваль було створено за спільної  ініціативи громадських, ділових та бізнесових кіл Волинської області з метою задоволення низки потреб територіальних громад та населення регіону:
-          Збереження, відновлення та збагачення культурної спадщини регіону;
-          Активізація торговельної діяльності у регіоні шляхом продажу виробів народних майстрів
-          Підвищення соціально – економічного рівня розвитку регіону
-          Стимулювання розвитку зеленого туризму в регіоні
-          Активізація розвитку прикладного мистецтва в регіоні.
На сьогоднішній день фестиваль зеленого туризму «Рожищенська Мальованка» став традиційним щорічним святом для переважної більшості населення не тільки м. Рожище, але й усієї Волинської області. Яскравий місцевий колорит, багата етнокультурна спадщина та унікальні ландшафтні особливості цього міста, розташованого майже в центрі Волинської області, не перший рік є ключовими факторами, що приваблюють до участі у фестивалі різні прошарки людей з усіх куточків країни та поза її межами.
Територіально м. Рожище розташовано над рікою Стир на відстані 22 км від обласного центру, через нього проходять автошляхи міжнародного та європейського значення, що зумовлює наявність зручної логістичної розв’язки та підвищує туристичну та економічну привабливість регіону. Районний центр налічує 8 історичних пам’яток, середній вік яких становить 150 - 200 років, має розвинуту соціально – культурну інфраструктуру та численну кількість осередків народної творчості й майстерень прикладного мистецтва, інтегрованих та поєднаних єдиною, унікальною історією та національними цінностями.
Натомість, в умовах поглиблення урбанізаційно - інтеграційних процесів на Україні на сьогоднішній день все більш зростають розбіжності у рівнях культурного та соціально-економічному розвитку між районними та обласними центрами, прогресують процеси старіння місцевого населення, що призводить, в свою чергу, до катастрофічного уповільнення темпів економічного розвитку села та занепаду етнокультурної спадщини.  Надмірна централізація державної влади та відсутність комплексної політики розвитку регіонів призводять до нестачі фінансових, кадрових ресурсів та обмеження господарської діяльності у регіоні.
Відтак, на сьогоднішній день для стимулювання та забезпечення сталого розвитку Рожищенського району вкрай важливим є проведення низки систематичних ярмарково – виставкових, концертних та освітніх заходів, спрямованих на активізацію усіх зазначених сфер життєдіяльності у регіоні та залучення місцевих мешканців до активної культурної, господарської та туристичної діяльності, що також, відповідно до досвіду проведення минулих етапів фестивалю зеленого туризму «Рожищенська мальованка», також суттєво впливають на збереження, відновлення та збагачення яскравого традиційного колориту даної місцевості у виробах прикладного мистецтва, в народній творчості та загальному підвищенні громадської активності.
Мета/завдання проекту:
1.      Створення сприятливих умов для розвитку зеленого туризму шляхом проведення інформаційної кампанії та поширення позитивного досвіду його провадження серед учасників проекту;
2.      Стимулювання громадської активності та підприємницьких ініціатив населення регіону;
3.      Запровадження торговельної платформи для продажу виробів прикладного мистецтва
4.      Активізація культурно – просвітницького розвитку населення шляхом створення на громадських засадах постійно діючих осередків
5.      Активізація етнічної народної творчості та її популяризація на території України та за її межами.